Individuelt valg av bildebok: Vildare, värre, Smilodon

Vildare, värre, Smilodon (2016), skrevet av Minna Lindeberg og illustrert av Jenny Lucander, er ei bildebok som lugger i hjertet og røsker i magen! Den er sår, konfronterende og ærlig. Den treffer en nerve hos meg som gjør meg ydmyk, så ydmyk. Hvordan ser jeg hvert enkelt barn, hvordan møter jeg foreldre og foresatte? 

Vildare, värre, Smilodon handler om voksne som ikke ser. Voksne som ikke forstår, som ikke er sitt ansvar bevisst. Den handler om barns synlighet og usynlighet, om menneskers kompleksitet, utenforskap og om fordommer, både overfor barn og foreldre. Den handler om savn, og den handler om vennskap, vennskap som tåler alt.


“ - Vad tänker du på Annok Sarri?
undrar Marianne. Tänker du överhuvudtaget?
- Nä, bara på skit tänker jag! skriker Annok.
- Det är snyggt med splitter, det liknar
ett bankrån, säger jag för att trösta
Annok.
Men min röst böjer sig så lätt för oljudet

från dom vuxna.”

ORDENE
Lindeberg skriver stramt og presist. Ordene treffer. De er nådeløse og rommer ofte en dobbelt betydning. De gir rom for egen forståelse, egne erfaringer og fortolkninger, og de gir rom for undring og samtaler om eksistensiell tematikk. Sammen med både barn og voksne.
ILLUSTRASJONENE
Illustrasjonene er fargerike, laget i vannfarger, blyant og kollasj. De overrasker og er rike på detaljer. Karins mamma med løsthengende bukser, Crocs og en hvit topp hvor det står "gorgeous".  Rosa og grønt hår. Søppel i Lidl-poser ved utgangsdøra. Tegnestifter og ark på gulvet. Chia-frø og smågodt på bordet, det feministiske tidsskriftet Astra.  Skiltet "Bättre lite skit i hörnern än ett rent helvete". Samtidig har illustrasjonene et tydelig barneperspektiv. Realismen brytes i møte med forhistoriske dyr og i møte med Karins og Annoks lekeverden og fantasi. Sømløse overganger mellom en ytre virkelighet og et indre lekelandskap, sammen med Lindebergs presise verbaltekst, gjør Vildare, värre, Smilodon til en bildebok som kan, og bør, leses og oppleves mange, mange ganger! 


For utfyllende anmeldelser av Vildare, värre, Smilodon, les her:

En vildare vänskapsskildring

Fantasi som redskap

Höstens skörd av bilderböcker överraskar glatt

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris: Minna Lindeberg och Jenny Lucander (ill.) 

Kommentarer